زن،تربیت
به نام خدا
گاهی مطالعه تنها کار آمد نیست ومقایسه وتطبیق است که می تواند ما را به تصمیم گیری عاقلانه تر وانتخاب عملکرد درست سوق دهد .گاهی می خوانم تا بدانم وبکار گیرم وگاهی می خواهم خواندن بیاموزم .هر دو فعالیت لازمه ی پیشرفت بشر است ؛اما فیتبعون احسنه سر مشق مسلمان است.
آنچه مشاهده می کنید مطالبی از کتاب فمینیسم در آمریکا تا سال 2003بانضمام تعالیم دینی جامعه ی خود در دوبخش ،یکی آموزشهای مدرسه ای وکتابخانه ای ودیگری مادربزرگها وپدربزرگها است که تقدیم می گردد.
این مطالب به تدریج ارائه می گردد ودر ابتدا از نقص های احتمالی پوزش طلبیده واز خداوند بزرگ می خواهم که به این حقیر کمک کند تا اگر فرصتی برای مطالعه وتفکر وجمع آوری مطالب از طریق خوب گوش دادن ،خوب شنیدن وبا مردم بودن بدست آورده ام ،هر چند کامل نباشد در اختیار دوستان قرار دهم .
وندی شلیت متولد1975درایالت ویسکانسین آمریکا وفارغ التحصیل رشته ی فلسفه از دانشگاه ویلیامز سعی کرده با شواهد دقیقی مشکلات ناشی از بی توجهی به عفاف را در جامعه ی آمریکا بررسی کند وبه نقش عفاف در سلامت فرد وجامعه بپردازد.شاید او از معدود زنانی باشد که نارضایتی درونی زنان قربانی بی عفتی را بر ملا می کند ؛چرا که معمولا اعتراض علیه فرهنگ مسلط جامعه شجاعت خاصی را می طلبد.او در واقع تک صداهای اعتراض آمیز را ازدل فرهنگ آمریکا بیرون کشیده وآنها را با صدایی بلند بیان کرده است .
وی به شکوه های بسیاری از زنان اشاره می کند که خود را در حل مشکلات ناشی از بی عفتی حاکم بر جامعه تنها می پندارند وبرای کمک ،دست یاری به سوی نشریات زنانه دراز می کنند واغلب پاسخ هایی بی پایه واساس در یافت می نمایند.
شلیت پاکدامنی راامری فطری می داند و معتقد است زنان در حال پی بردن به اهمیت این خواسته ی درونی هستند.
او می گوید :بسیاری از مردم گمان می کنندزنانی که روش زندگی همراه با عفاف پیشه کرده اند،افرادی هستند که مورد بد رفتاری واقع شده اند ویا از یک بحران روحی رنج می برند ،در حالی که به هیچ وجه این گونه نیست وبیشتر این افراد با نشاط سرزنده وفعال هستند.
وی به نقل از مری پایفر ،روانشناس ، که صدها داستان از رفتارهای نا بهنجار دختران نوجوانی که به او مراجعه می کنند شنیده شده است ،می نویسد :«اکنون دختران نسبت به سی سال پیش که من یک دختر بودم وحتی نسبت به ده سال پیش با مشکلات بیشتری روبرو هستند،امروزه دختران بیشتر تحت ستم قرار دارند.آنان در فرهنگی بسیار خطر ناک تر ،که تحت سیطره ی رسانه ها وروابط جنسی قرار دارد،پا به سن می گذارند ...ودر حالی که زندگی پر خطر تری را سپری می نمایند ؛از حفاظت کمتری برخوردار می گردند.
خانم شلیت در امان ماندن برخی از دختران را از رفتارهای نا بهنجار مدرن نا فعال بودن جنسی وبرخورداری از خانواده هایی با پدران مقتدر می شمارد واشاره می کند به دوست داشتنی تر بودن دختران چنین خانواده هایی ونیز خوش برخوردی ودارای اعتماد به نفس بودن آنها.
اختلاف میان محافظه کاران وفمینیست هادر رابطه با مسایل زنان
وی از محافظه کاران می خواهد که نگرانی های فمینیست ها در مورد آمار بالای تجاوزات جنسی ،کم اشتهایی عصبی ، بارداریهای غیر منتظره را جدی بگیرند وبررسی کنند که چرا بسیاری از دختران جوان احساس عدم رضایت می کنند ؛عدم رضایت نسبت به بدن خود ،روابط جنسی خود و نحوه ی برخورد با مردان با آنها در خیابان.
از منظر وی جامعه یک اعتقاد مهم را فراموش کرده است وآن احترام به یک فضیلت خاص است.
نویسنده ی کتاب می گوید :«ایدئولوژی ما توانسته واژه هایی را از فرهنگ لغات ما حذف کند ،اما احساسات ما هنوز به قوت خود باقی است وفریاد می زند تا آن را معنی کنند. من برای باز یابی این واژگان اخلاقی گم شده در زمینه ی مسائل جنسی ،دست به نوشتن این کتاب زده ام. »
آموزش زود هنگام مسائل جنسی آری یا خیر؟
مری پایفر ،روانشناس در کتاب اوفلیای دوباره زنده شده می نویسد :« اخیرا با تعدادزیادی از دخترانی مواجه می شوم که می خواهند مدرسه را ترک کنند و می گویند نمی توانند آنچه را که در مدرسه بر سرشان می آید نقل کنند .نویسنده از این که کسی بین این مشکلات وآموزش زود هنگام مسایل جنسی ارتباطی نمی بیند اظهار تعجب می نماید و می گوید :در سراسر آمریکای شمالی ، تعلیم دهندگان آموزش های جنسی تحت عنوان روشنگری ،این آموزشها را که همچون مهمات جنگی هستند در اختیار کودکان قرار می دهند .به گفته ی شلیت ،برنامه ی زندگی خانوادگی در ایالت نیو جرسی ،با آموزش مسائلی مانند کنترل زایمان ،سقط جنین ؛خود ارضایی وبلوغ از مهد کودک آغاز می گردد.
شرمگین شدن
نویسنده می گوید:امروزه کودکان را وادار می کنند بر حیا وخویشتن داری خود غلبه کنند ،پیش از آنکه اصلا بدانند خویشتن داری چیست .با این همه ،داشتن حیا چیز فوق العاده خوبی است ونشان می دهد اتفاق بسیار مهمی در حال روی دادن است .این امر نشان می دهد که بر خی مرزها چه توسط خودانسان وچه توسط دیگران مورد تهدید واقع شده است.بدون شرم وحبا ،بچه ها ضعیف ترند ودر برابر بارداری ،بیماری ودلشکستگی آسیب پذیر تر هستند .
ناتوانی در به عهده گرفتن مسئولیت امور جنسی خود
الکساندر سنجر که مسئول سازمان والدین شهر نیویورک است در سال 1998 در روز نامه ی دیلی نیوز می نویسد:«نوجوانان باید همه چیز را بدانند.»وی چنین استدلال می کند :«در یک دنیای بی عیب ونقص ،نوجوانان صبر می کنند تا بزرگ تر وعاقل تر شوند وبعد رابطه ی جنسی برقرار نمایند.اما واقعیت این است که 75 درصد نوجوانان آمریکایی قبل از پایان تحصیلات متوسطه،رابطه ی جنسی دارند.در نیویورک نوجوان بین سنین 15 تا 19 سالگی باردارمی شوند.»
به نظر خانم شلیت آگاهی در مورد مسائل جنسی بد نیست اما مهم چگونگی وزمان دادن این آگاهی است ونوجوانانی که بارداری دارند می خواهند برطبق نظر امثال آقای الکساندر سنجر عمل کرده وثابت کنند که از نظرجنسی سالم هستند.
بشنوید از یک مادر بزرگ ایرانی وظاهرا بیسواد
حاج سکینه به دخترش زکیه می گوید :دخترم ،فرزندت را بیش از حد شیک وآراسته در مهمانی ها حاضر نکن وحد وسط را رعایت کن ،زیرا اگر خیلی مورد توجه باشد ودائما دختر کوچولوی قشنگت مورد توجه واقع شود وبه او بگویند چه خوشگلی ،آتش زیر خاکستر (میل جنسی)در او زبانه می کشد وچون او عقلش کامل نشده ،نسنجیده به آن تن می دهد وخودش وتو را می سوزاند .آن وقت است که دو دستی بر سرت می زنی ولی نمی توانی این آتش را مهار کنی ودخترت از دستت می رود .او به مادر جوانی که صاحب یک دختر دو ساله است این گونه سفارش می کند و ادامه می دهد علاوه بر این چشم های نا پاک جامعه آن قدر بد فکر هستند که با دیدن این طفل کنار مادر تجسم هم جنسان او را در خانواده می کنند وغیر مستقیم شما وارد گناه می شوی.
پیر زن عفیفه ی ایرانی در وقتی دیگر می گوید : "باد خورده خاک نمی خورد" ،اگرزیاد به ظاهر بچه برسی ومطابق مد های این دوره (شاهنشاهی)او راراه ببری وبه اوتمرین عفاف وپرهیز از نامحرم ندهی؛ بعد برایش سخت می شود ودر سن تکلیف وزمانی که تو نگران سلامت او در نحوه ی ارتباط با نامحرم وجنس مخالف می باشی با مشکل رو برو می شوی . + این کلام مرا به یاد تعلیمات دینی می اندازد که در سیره ی معصومین ع می خوانیم .
رسول اکرم ص می فرمایند:
" حیا شعبه ای از ایمان است ."
"حیا وایمان قرین یکدیگرند ،اگر یکی از میان برخاست دیگری هم برود."
"هر که از مردم شرم ندارد ،از خدا شرم نکند .خداوند وقتی بخواهد بنده ای را هلاک سازد حیا را از او بگیرد ،وقتی حیا از اوگرفته شود متنفر ومنفور می شود ،وقتی متنفر ومنفور شد امانت از اوگرفته شود ، وهمین که امانت از او گرفته شد راه خیانت پیش گیرد وکسان نیز بدو خیانت کنند ،ووقتی چنین شد رحم از او برخیزد ،وقتی رحم از او برخاست مطرود وملعون شود ،وطوق اسلام را از گردن او بردارند."
"وقتی حیا نداری هر کار می خواهی بکن."
"وقتی در برادر خود سه صفت دیدی به او امید وار باش ،حیا وامانت وراستی،واگر این صفات را ندارد از او امیدی نداشته باش."
"به توشفارش می کنم از خدا چنان شرم کن که از مردی پارسا ،از کسان خود شرم می کنی."
می دانیم عفاف وحیا در پی هم هستند .در بحثی اخلاقی از یکی از اساتید بزرگ در رادیومعارف ایران می شنیدم که بزرگان طریق معرفت وعلم حتی در خلوت وتنهایی خود نیز شرم وحیایی دارند ودر محضر خالق هستی بسیار مراقب خود هستند.
و می دانیم که رسول خدا به بوسیدن ونوازش کودکان بسیار سفارش می کردند .اما ایشان می فرمایند:«دختر بچه ی شش ساله را پسر بچه نبوسد وهم چنین زنان از بوسیدن پسر بچه ی شش تا هفت ساله خودداری کنند.»
اسلام در برنامه های تربیتی کودکان ،سالهای 6 تا 10 سالگی را مورد توجه خاصی قرار داده است ودستورات لازم را به پیروان خویش آموخته وهماهنگی قانونهای الهی را با وضعیت جسمی وروحی افراد در نظر گرفته است .از این رو با روشهای عملی ،زمینه ی تمایلات جنسی کودکان راکنترل کرده که خلاف اخلاقی در آنان بوجود نیاید .بنابر این همان گونه که در سفارش پیامبر ص مشاهده نمودید کودکان شش سال به بالا را از هر گونه حرکات تحریک کننده ی تمایلات جنسی دور نگه داشته وبه پدران و مادران دستور داده تا محیط مساعدی برای پنهان ساختن تمایلات جنسی آنان فراهم آورند .واین بعکس تعلیمات در آمریکا است که امروز شاهد اعتراض اندیشمندان آن جامعه از وضع نا مطلوب به وجود آمده هستیم....
مادر بزرگ می گوید بچه را طوری بار بیاوری که دیراز نظر جنسی بیدار شود مشکلی پیش نمی آید چون این غریزه در بشر هست ونا خودآگاه فرد در پی آن خواهد بود ولی اگر شرایطی فراهم کردی که زودتر بیدار شد وای بر توواو می شود ودینتان.افرادی همکه با شما در اجتماع زندگی می کنند ازوجود شما وفرزندتان ضرر می بینند.
راستی مگر مادر بزرگم چه شده است که اورا کناربزنم ودنبال تبلیغات بیگانه ها باشم وبه هوای این که برای فرزندم ارزش قائلم کارهایی بکنم که پشیمانی می آورد. یک نگاه که به اطراف خود می کنم ،می بینم این خودم بودم که به دشمن اجازه دادم کم کم در میراث قشنگمان نفوذ کند وتعریف های زیبا وفریبنده ای از دوست داشتن فرزند،ارج نهادن او ورشد دادنش برایمان در بسته بپیچد وما با جان ودل آن را تحویل بگیریم وامروز هم از این همه تفاوت نمود اجتماعی با ارزش های خود بنالیم .همیشه می گویند آهسته برو ،فکر کن وبا دیگران مشورت بنما.چه کسی گفته قرآن ومشاوران بی نقص ومعصوم را نا دیده بگیریم ،بزرگترهایمان را فراموش کنیم وبه جای رفتار اصیل دینی وایرانی، نا خواسته دست دوستی با دشمن بفشاریم .خیلی خودم را نکوهش می کنم که با توهم کیش خود همدست ومتحد نشدم تا علاوه برنگرانی از حضور فیزیکی دشمن ، به حضور فرهنگی او بیندیشیم ومجالش ندهیم .هر چه شبیخون فرهنگی ومقابله ی با آن را شنیدم فکر کردم برای دیگری است ،ندانستم که دیگری همسایه ی من ودیوار به دیوار من است .بچه اش با بچه ی من در یک مدرسه درس می خواند و....پس این دغدغه برای همه باید باشد وشاید که ننگ تعلیمات غلط جامعه ی آمریکا دامن عزیزان مارا هم بگیرد .پس در هر کجا که هستم لبیک گفته ودر آموزش فرهنگ اصیل دینی در همه ی جنبه های رشد زنجیر اتحاد وهمدلی را محکم تر نموده وبه یاری سعادت بشتابم.شما هم بیندیش وببین چه باید کرد وچه اندازه به وظیفه عمل کرده ای ؟
با استفاده از کتابهای رفتار پیامبرص با کودکان ونوجوانان ،نوشته ی محمد علی چنارانی وپرتوی از کلام حضرت محمد ص ،به کوشش منصور کریمیان .
نکته :خلاصه هایی از کتاب فمینیسم ادامه دارد.